Нас запитували. Відповідаємо.

08 березня 2023
❓Нас запитували: Які права працівників на охорону праці під час роботи?
❗️ Відповідаємо.

Умови праці на робочому місці, безпека машин, механізмів, устаткування, засоби колективного та індивідуального захисту, а також санітарно-побутові умови повіні відповідати вимогам законодавства.

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров’я або для людей, які його оточують, або для виробничого середовища чи довкілля. Він зобов’язаний негайно повідомити про це безпосереднього керівника або роботодавця.

За період простою з причин, які виникли не з вини працівника, за ним зберігається середній заробіток.

Працівник має право розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавства про охорону праці, не додержується умов колективного договору з цих питань. У цьому разі працівникові виплачується вихідна допомога в розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного заробітку.

Працівника, який за станом здоров’я відповідно до медичного висновку потребує надання легшої роботи, роботодавець повинен перевести за згодою працівника на таку роботу на термін, зазначений у медичному висновку, і у разі потреби встановити скорочений робочий день та організувати проведення навчання працівника з набуття іншої професії відповідно до законодавства.

стаття 6 Закону України «Про охорону праці».

Розроблено:

Супрун Людмилою Василівною головним державним інспектором відділу з питань безпеки праці північного регіону управління інспекційної діяльності у Харківській області Північно-Східного Міжрегіонального управління Державної служби з питань праці